Implantaat

In mijn weblog heb ik de afgelopen periode al diverse berichtjes geplaatst over het implantaat voor mijn voortand dat inmiddels is geplaatst. OK, ik ben nog niet klaar want het kan nog wel een paar maanden duren voordat de kroon er ook op zit, maar voor mensen die nog aan het traject moeten beginnen of er al mee bezig zijn en op zoek zijn naar informatie en ervaring van anderen, leek het mij handig om alles maar eens overzichtelijk bij elkaar op één pagina te plaatsen.

Implantaat – voortand (1)

Een paar weken geleden ben ik bij de mondhygiënist geweest en daarna zat één van mijn kronen (voortand) een beetje los. Niet zo los dat ik hem eruit kon trekken maar mijn tand wiebelt gewoon een beetje heen en weer net als bij kinderen die aan het wisselen zijn. Eerst dacht ik dat het wel weer over zou gaan, maar hij bleef een beetje los zitten. Dus gisteren maar even bij de tandarts langsgeweest om ernaar te laten kijken. Ik hoopte dat het de kroon was die een beetje los op de basis zat maar na een foto had de tandarts slecht nieuws. Er zit een scheurtje in de wortel en/of de verstevigingspin waarop de kroon is geplaats. Daar kan hij heel weinig aan doen, de tand kan nog wel even blijven zitten maar ik moet me maar gaan voorbereiden op een implantaat. Dat betekent voornamelijk dat ik mag gaan sparen want hij schatte de kosten op ongeveer € 1.750.

Vandaag dus maar even wat over het internet gesurft om informatie te verzamelen en een email naar de tandarts gestuurd met wat aanvullende vragen. Ik heb geen zin om te wachten tot de tand zo los zit dat hij er vanzelf uitvalt dus wat mij betreft mat dat implantaat zo snel mogelijk geplaatst worden.

Voor wie nieuwsgierig is geworden … zo ziet een implantaat er ongeveer uit. Als je op het plaatje klikt kun je ook nog een animatie bekijken over het plaatsen van een implantaat (met dank aan: http://www.tandarts.nl/).

Implantaat

Dit bericht is geplaatst op zaterdag 14 oktober 2006 om 21:44 uur


Implantaat voortand (2)

Op 14 oktober schreef ik al dat ik i.v.m. een loszittende kroon moest gaan denken over een implantaat voor mijn voortand. Ik zou 21 november een afspraak hebben met de tandarts om alles door te spreken en de afspraken te maken voor het plaatsen van het implantaat. Echter gisteren met het flossen schoof mijn huidige kroon met stift ineens een paar milimeter naar beneden. Dus ik heb hem snel terug geduwd en ’s middags maar even naar te tandarts gebeld dat hij nu wel erg los ging zitten.

Gelukkig had de tandarts vanmorgen nog een gaatje in zijn programma dus ik kon langskomen. Eenmaal binnen vertelde de tandarts meteen dat hij a.s. maandagmiddag een plek had vrijgekregen in zijn implantatie-programma omdat een andere patiënt in het ziekenhuis was opgenomen. Het gaat nu dus allemaal erg snel. Gips happen voor het tijdelijke paatje dat gemaakt wordt zodat ik niet zonder voortand hoef te lopen tijdens de hele procedure. Een 360 graden rontgenfoto van het hoofd die nodig is gemaakt en een stapel receptjes mee voor pijnstillers, antibiotica, spoelmiddel etc. Ik hoop dat de kosten een beetje mee zullen vallen. Als ik de bedragen optel die op www.tandarts.nl genoemd staan kan het toch wel eens boven de € 2.000 gaan uitkomen omdat ook de tijdelijke noodvoorziening betaald moet worden.


Partiele plaatprothese
beschrijving aantal kosten
     
Prothese 1 72,80
Individuele afdruk 1 53,40
Tandtechniekkosten 1 155,00
    ——-+
Totaal   281,20

Implantaatkroon
(2 fase) exclusief noodvoorziening
beschrijving aantal kosten
     
Orthopantogram 2 116,40
Implantatieplanning 1 67,80
Voorbereiding praktijkruimte 2 97,00
Mucoperiostale opklap 2 97,00
Eerste implantaat 1 67,80
Overheadkosten per implantaat 1 103,50
Controle bezoek 2 48,40
Plaatsing permucosale opbouw 1 24,20
Indirecte gegoten opbouw 1 48,50
Kroon 1 213,50
Röntgenfoto 3 40,80
Materiaalkosten implantologie 1 550,00
Tandtechniekkosten 1 400,00
    ——–+
Totaal   1874,90

Totaalplaatje: € 2.156,10 en daarvan krijg ik maximaal € 835 terug van de verzekering. Dus dan blijft er nog ruim € 1.300 over wat ik zelf moet betalen. Onze reis/vakantie naar Nieuw Zeeland moet maar even een jaartje wachten. Dit vind ik nu even belangrijker.

Dit bericht is geplaatst op woensdag 8 november 2006 om 21:51 uur

Implantaat voortand (3)

Vandaag is het dan zover. Vanmorgen nog gewerkt en zojuist gegeten en 6 pillen antibiotica ingenomen. ik moest ze oplossen in water en had 3 glazen nodig om alles weg te krijgen. Net nog even lekker uitgebreid mijn tanden gepoetst want dat mag de komende dagen slecht beperkt en heel voorzichtig stond in de brief van de tandarts. Over een paar minuten gaan we maar op pad. Dennis gaat gelukkig mee zodat ik niet op de fiets hoef op de terugweg want dat zie ik niet helemaal zitten. Kan hij als ze met mij bezig zijn mooi even een paar boodschappen doen. Een pak vla voor mij (ik moet de eerste 24 uur vloeibaar eten) en een pizza ofzo voor hemzelf voor vanavond.

En morgen zullen we wel zien hoe het gaat. Ik heb in ieder geval stevige pijnstillers en een mondspoelmiddel in huis.

Dit bericht is geplaatst op maandag 13 november 2006 om 14:26 uur  

Implantaat voortand (4)

Zo de “operatie” is achter de rug. Om half twee samen met Dennis naar de tandarts gereden. Daar moesten we nog even wachten totdat ik aan de beurt was. Tegen tweeën werd ik geroepen voor de verdoving en ging Dennis weg om even een paar boodschappen te halen.

Daarna moest ik nog even wachten totdat de behandelkamer helemaal klaargemaakt was, dus toen Dennis terugkwam zat ik nog in de wachtkamer. Al snel werd ik binnen geroepen. De twee tandartsen hadden keurig steriele blauwe jassen en handschoenen aan. Ze hadden ook blauwe mutsjes op. Ik kreeg zelf ook een muts op en mocht daarna in de stoel gaan liggen. Daarna kreeg ik nog een steriele doek over me heen waar de instrumenten op konden liggen en werd mijn gezicht schoon gemaakt met alcohol.

Daarna kon het hele circus beginnen. Eerst de oude kroon/stift eruit. Dat ging makkelijk want hij zat al zo los dat hij vorige week al een keer in de wastafel viel bij het tandenpoetsen. De wortel is heel voorzichtig “losgesneden” van het kaakbot zodat het bot zo min mogelijk zou beschadigen. Dit werd op ten duur wel een beetje gevoelig dus kreeg ik nog een beetje extra verdoving ingespoten. Ondertussen was ook de professor/implantoloog binnengekomen. Hij moest helpen bij de volgende patiënt maar hij was een beetje vroeg dus hij heeft bij mij ook meegekeken. En als “vierde man” keek ook nog de vertegenwoordiger van het implantaat mee omdat de tandarts bij mij weer met een nieuw soort implantaat werkt dat nog beter is voor voortanden.

Nadat de extra verdoving goed was ingewerkt werd mijn wortel verder losgewerkt en uiteindelijk verwijderd. Daarna was het passen en meten en uitgebreid overleggen welke maat implantaat het beste bij mij paste. Het is een 13 mm lange 3,5 mm dik implantaat geworden als ik het goed heb. Toen nog even het gat waar de wortel zat wat dieper boren. De boor werd gekoeld met steriele infuusvloeistof … bah, dat was zout. En daarna kon het implantaat er ingeschroefd worden.

Gelukkig hoorde ik de heren daarna zeggen dat er geen hechtingen in hoefden, want daar was ik nog het meest bang voor. Ik heb nog nooit hechtingen in mijn mond gehad maar heb wel altijd gehoord dat deze erg vervelend zijn. Ik mocht nog even met het tandartsspiegeltje kijken hoe het implantaat erin zit (je kunt er bijna niets van zien) en daarna werd het plaatje dat al klaar lag geplaatst.

De assistente heeft nog even een controlefoto gemaakt (mocht ik weer al mijn oorbellen en ketting afdoen) waarvoor ook het plaatje er weer uit moest. Kon ik meteen oefenen hoe dat moet. 30 november moet ik weer terugkomen bij de tandarts voor controle. Hij heeft al wel gezegd dat ik erop moet rekenen dat het wel een half jaar kan duren voordat het echt helemaal af is met de definitieve kroon. Ik zal jullie in ieder geval op de hoogte houden van het vervolg.

Dennis had ondertussen netjes koffie gehad in de wachtkamer … toppie service!!!

Onder tussen is de verdoving helemaal uitgewerkt. Ik heb voor de zekerheid een pijnstiller genomen toen ik thuis kwam en ik heb tot nu toe nog helemaal geen pijn en het bloeden is ook al lang gestopt. Net een soepje en een schaaltje vla gegeten. Morgen wil ik weer normaal “voer” hebben hoor! Vanavond voor het slapen gaan ook nog maar een pijnstiller voor de zekerheid en morgen gewoon weer werken en morgenavond de halve finale van het Rekendictee.

Dit bericht is geplaatst op maandag 13 november 2006 om 19:39 uur

De volgende dag

Vandaag geen pijnstillers meer genomen en helemaal geen pijn gehad. De tandarts heeft zijn werk dus goed gedaan. Praten gaat soms nog wel een beetje moeilijk … ik heb zelf het idee dat ik heel erg slis maar volgens mijn omgeving valt dat wel mee.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 14 november 2006 om 22:54 uur

Implantaat voortand (5)

13 november 2006 is het implantaat aangebracht. Op 30 november ben ik nog teruggeweest bij de tandarts voor een tussentijdse controle. Alles zag er goed uit. Ik heb er tussendoor ook helemaal geen last van gehad. Alleen die 11 weken met de noodoplossing van een plaatje vond ik echt helemaal niets. Bij het eten gaat er van alles onder zitten en naarmate te tijd vorderde ging het plaatje ook steeds losser zitten. Ik heb zelfs een tube kleefpasta gekocht om hem vast te plakken.

Op 26 januari had ik twee afspraken bij de tandarts. ’s Morgens vroeg om gips te happen en later in de middag een afspraak voor het plaatsen van de tijdelijke kroon. Helaas werd ik halverwege de ochtend gebeld dat de tandtechnicus het juiste materiaal voor de kroon nog niet had ontvangen en moest ik nog een week langer wachten op mijn kroon. Nog een week met dat K*T-plaatje in mijn mond rondlopen.

Op 1 februari kon ik eindelijk terecht voor mijn kroon. Die datum was ik ook 12,5 jaar in dienst bij de Gemeente, wat ik heb gevierd met een borrel voor mijn collega’s. We zijn met een paar collega’s blijven plakken en hebben nog een hapje gegeten. Heerlijk om weer te kunnen eten zonder dat er restjes onder je “gebitje” gaan zitten.

2 maart: een tussentijdse controle bij de tandarts. Alles ziet er goed uit. De vorm van het tandvlees wordt steeds beter. Voor mij het signaal om direct maar afspraken te maken voor het plaatsen van de definitieve kroon.

23 maart: omdat het om één van mijn voortanden gaat vindt de tandarts het beter als ik voor de juiste vorm en kleur van de kroon een bezoek breng aan het tandheelkundig laboratorium. Op 23 maart kan ik terecht. Ik bespreek met de tandtechnicus welke kleur en vorm de kroon moet krijgen.

30 maart: Afspraak bij de tandarts voor het maken van een gipsafdruk voor de definitieve kroon. Dat houdt in dat mijn tijdelijke kroon met een mini-inbussleuteltje wordt losgeschroefd. Daarna komt er een lange pen op het inplantaat en wordt er een gipsafdruk gemaakt met een speciaal blauw afdrukmiddel. Deze is veel naukeuriger dan het veel gebruikte roze afdrukmiddel. Nadat de afdruk is gemaakt wordt de tijdelijke kroon weer terug op zijn plaats geschroeft.

10 april heb ik een afspraak bij het tandheelkundig lab. om de nieuwe kroon te komen passen. Als hij dan nog niet helemaal goed is kan hij ter plaatsen nog aangepast worden voordat ik op 13 april (jawel vrijdag de dertiende) een afspraak bij de tandarts heb om de definitieve kroon te laten plaatsen.

En dan … als alles goed is … heb ik een half jaar na mijn eerste afspraak bij de tandarts eindelijk mijn definitieve kroon op mijn implantaat. Tot nu toe is alles erg goed gegaan. Het meest vervelende is nog het tijdelijke “kunstgebitje” en het elke keer tussendoor weer naar de tandarts moeten (het kost gewoon veel tijd). Maar ik kan het iedereen die een tand mist aanraden om een implantaat te laten aanbrengen. Nu alleen nog even wachten of de verzekering alle kosten blijft vergoeden. Tot nu toe hebben ze het overgrote deel van de kosten voor mij vergoed.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 april 2007 om 21:22 uur

 

158776